Dostupnost

Shvatamo kako je neophodno stranicu opremiti svim funkcionalnostima te je učiniti pristupačnom svim grupama korisnika. U nastavku ćemo ponuditi:

  • Objašnjenje našeg pristupa u postizanju pristupačnosti web stranice
  • Popis dostupnih funkcionalnosti koje doprinose pristupačnosti web stranice
  • Upute šta učiniti ukoliko imate pitanja ili komentara.
Vjerujemo da ova stranica ispunjava zahtjeve kontrolnih tačaka 1. prioriteta koje su sastavni dio Smjernica za osiguravanje pristupačnosti web sadržaja 1.0. (WCAG WAI), a koje je propisao W3C konzorcij (World Wide Web Consortium) u okviru Inicijative za pristupačnost web sadržaja (Web Accessibility Initiative).

Veličina teksta

Veličinu teksta moguće je mijenjati odabirom opcije za promjenu veličine teksta u meniju (View – Text size).

Tekstualni ekvivalent za slike i grafičke prikaze

Za sve slike i grafičke prikaze dostupan je odgovarajući tekstualni ekvivalent.

Elementi zaglavlja

Za prikaz strukture stranice korišteni su HTML elementi zaglavlja uz podršku tehnologija koje omogućuju navigaciju od zaglavlja do zaglavlja.

Tekstualni linkovi

Tekstualni linkovi trebaju biti smisleni kada se pročitaju izvan konteksta te linkovi trebaju biti jasno prikazani koristeći drugačiji izgled teksta od uobičajenog izgleda teksta na stranici.

Nezavisnost o JavaScript-u

Na svim mjestima gdje se za navigaciju ili funkcionalnost koristi JavaScript ili neka druga skripta, dostupan je i alternativni mehanizam za pregled sadržaja za slučaj da browser ne podržava skripte.

Kontrast boja

Provjerili smo sve kombinacije boja teksta i pozadine kako bismo osigurali dovoljan kontrast a također smo se pobrinuli i da boja nije jedini element koji određuje podatke.

Stil formatiranja

Za kontrolu izgleda stranice koristili smo Cascading Style Sheets (CSS) a kod sadržaja smo koristili pravilno strukturirano označavanje. Podacima sadržanim na ovoj stranici moguće je pristupiti i u slučaju da stilski predlošci nisu podržani ili je njihovo prikazivanje onemogućeno.

Pitanja i komentari

Ukoliko imate problem s pristupanjem nekim od podataka sadržanih na ovoj stranici ili imate komentar koji biste htjeli podijeliti s nama, bit će nam drago da nas kontaktirate.(link na contact page)

Back to top

Linkovi